SKOLDKOPPER

Skoldkopper skyldes skoldkoppevirus( Varicella), og smitter ved host og nys, dvs luftbårent. Man får kun skoldkopper en gang i sit liv.
Som regel bliver man smittet med skoldkopper som barn, oftest i børnehave-og skolealderen.

Skoldkopper starter med let feber og hovedpine i 1-2 dage, hvorefter udslættet kommer. Udslættet begynder i ansigtet og på brystet. Senere breder det sig til hårbunden, arme og ben. Også slimhinderne i munden kan blive angrebet. Temperaturen stiger til omkring 39-40ºC.

Udslættet udvikler sig fra kløende røde pletter til lidt større knopper, som derefter bliver til blærer - blærerne ligner vanddråber omgivet af en rød cirkel. I løbet af et par dage tørrer vanddråberne ind eller brister, og blærerne omdannes til en skorpe. Barnet vil typisk have forskellige slags skoldkopper - både røde pletter, knopper, blærer og skorper - på samme tid. Antallet af skoldkopper kan veksle fra mange hundrede til ganske få.

Sygdommen varer som regel 1 uge.

Der er stor forskel på, hvor medtagne børnene kan blive. De yngste børn kommer som regel let over sygdommen, medens den er værst hos de større børn, der kan få mange skoldkopper og høj feber.

Da udslættet er kløende, vil barnet gerne kradse i skoldkopperne. Det kan være uheldigt, da det kan medføre betændelse med bakterier i huden omkring skoldkopperne. Betændelse i huden omkring skoldkopperne vil vise sig ved, at huden bliver tiltagende rød og hævet. Eventuelt vil der løbe tykt gult snask fra skoldkopperne.

Skoldkopper behandles aktuelt ved at lindre symptomerne med zinklinement. Der er aktuelt overvejelser i gang mhp at indføre en skoldkoppevaccination, men der er ingen konkrete tiltag klar endnu.
Der kan også bruges panodil mixtur til at få feberen ned og bedre almen tilstanden.

Barnet må ikke komme i institution så længe det har skoldkopper, og først når den sidste skorpe er faldet af. Dvs. i værste fald 1½ uges tid.

Hvis dit barn har meget høj feber , er sløvt og dårligt skal du selvfølgelig søge lægehjælp straks.

Undgå at bringe dit barn i kontakt med gravide kvinder. Hvis en gravid ikke har haft skoldkopper, kan en infektion med skoldkopper være livstruende for fosteret. Gravide kan også være en af de andre patienter i vores venteværelse....


Skoldkoppevirus gemmer sig i nerverne og kan bryde ud sidenhen. Derfor ses hos voksne "helvedes ild" som er reaktivering af skoldkopperne. Det giver et bælteformet udslæt med væskeblærer, og efterfølgende brænder huden ad helvede til...heraf navnet.
Man smitter med skoldkoppevirus fra et udbrud af helvedes ild, dvs bedsteforældrene kan smitte deres børnebørn, som så kan få skoldkopper.

 

Tilbage til oversigten