Symptomer på blærebetændelse er som oftest svie/smerter ved vandladning, fornemmelse af at "tisse glasskår"hyppig vandladning, eventuelt feber og i sjældne tilfælde også synlig blod i urinen.
Når du har fået mistanke om at du har fået en blærebetændelse, skal du have undersøgt din urin. Det foregår her i klinikken.
Du får udleveret et sterilt urin prøve sæt. Sættet består af dels nogle våd servietter til at rense med, før du skal tisse, dels et sterilt bæger.
Ved prøvetagningen skal vi bruge den miderste portion urin, dvs den første tår tisses i toilettet, det næste i bægeret og resten skal i toilettet.
Hvis vi har aftalt at du laver prøven derhjemme, skal den tages under samme vilkår og prøven skal sættes i køleskab indtil den afleveres her i klinikken. Du skal bruge et sterilt prøvesæt, og ikke fx tomme medicinglas mm. De kan være svære at gøre helt rene og kan give anledning til fejl ved undersøgelsen
Vi undersøger din urin ved dels en urin stix, dels en urindyrkning med resistens bestemmelse.Dyrkningen tager 24 timer. Kommer du en fredag mikroskoperer vi urinen eller sender den til laboratoriet til undersøgelse..
Det kan skifte fra gang til gang hvilket antibiotika, der kan benyttes og som bakterierne er følsomme for. Derfor udskriver vi ikke bare det du plejer at få eller fik sidst- men undersøger urinen og afventer det relevante dyrkningssvar. Du kan med andre ord ikke ringe hertil og uden undersøgelse, få udskrevet et middel mod blære betændelse.
Af og til er der ikke tale om blærebetændelse men fx. hormonmangel medførende sarte slimhinder, eller infektion med clamydia. Symptomerne kan være ens, men behandlinger er det ikke...
Vi er særlig opmærksomme på følgende grupper ifht blærebetændelser: børn herunder især drenge, gravide, ældre kvinder og patienter med kateter.
Når din blærebetændelse er væk, kan det være at vi beder dig om at komme til en kontrol, så vi kan være sikre på at betændelsen er helt væk. Det gælder især hos børn og gravide.
Har du hyppige blærebetændelser bør du udredes for dette.
Du kan selv gøre nogle ting for at forebygge at du får blærebetændelse:
1. alm hygiejne: tør dig forfra og bagtil , således at du ikke fører afføring op forbi urinrøret
2. Efter samleje at få tisset af, så evt. bakterier i urinrøret skylles væk
3. bruge tranebær saft eller tabletter, som surgør urinen, og dermed vanskeliggør bakterievækst.
AN,maj 2008