PRAKTISKE RÅD OM STRESS


Alle kan få stress, og der tales om stress alle vegne. Stress er måske vores nye folkesygdom. Vi møder her i klinikken stress ramte mennesker hver eneste dag.
Læs brochuren om stress, som findes her på siden.

Hvis du får stress og kontakter os, vil vi via nogle samtaler med dig finde ud af om du har stress eller bare har travlt, om du har stress i en sådan grad, at du også har fået en depression. Vi vil så lægge en behandlingsplan sammen med dig.
Planen kan ikke kun bestå af, at du bliver hjemme i nogle måneder og slapper af. Dét er ikke nok og forhaler dit forløb.

Vores konkrete råd om stress er:
1. find ud af hvad der stresser dig, om det er privatlivet, arbejdet eller andre ting.

2.Lav en liste over emner/områder, der stresser dig, find ud af hvilke af disse områder du kan ændre noget ved- og gør så dét. Prioriter i emnerne, hvilke haster mest og er nemmest at løse.

3. Adskild arbejde og fritid, sluk computeren, mobilen og hold fri når du har fri.

4.Har du først fået stress, er det en alvorlig lidelse, som det tager tid at komme sig over. Så tag det alvorligt, og lav de ændringer i dit liv, der skal til for at du får det bedre.

5.Dyrk sport eller gå en tur hver dag. Spis sundt og fornuftigt. Alkohol er ikke en løsning i denne situation.

6. Psykolog Birgitte Hultberg, Taastrup har givet os følgende opskrift:
Opdel dine aktiviteter i minus,nul og plus aktiviteter.

Minus aktiviteter er aktiviteter der dræner dig for energi og ikke er sjove undervejs( typisk at gå på arbejde, hvis stressen er udløst af arbejdet),

Nul aktiviteter: aktiviteter der måske ikke dræner så meget undervejs men heller ikke giver dig glæde og overskud ( fx.at gøre rent) og så endelig

Plus aktiviteter: aktiviteter der er sjove undervejs og giver dig glæde og overskud ( fx gå tur i solskin, høre musik, få massage osv)

Alle aktiviteter i løbet af dagen skal startes med en plus aktivitet, før man går over til en nul eller minus aktivitet. Batterierne er flade og skal lades op før man har overskud til at lave det der dræner en for energi.
Du må selv finde ud af hvad der giver dig glæde og overskud, og så se at få de elementer ind i din hverdag.


Er du sygemeldt pga stress kan forløbet være langvarigt. Vi anbefaler derfor kraftigt, at du benytter professionel hjælp undervejs.
Du vil blive kontaktet af din kommune undervejs, og de vil spørge, hvorfor du er sygemeldt og hvilken behandling, der er sat igang.

AN,maj 2008

 

Tilbage til oversigten