REJSERÅD

Før rejsen

Det er vigtigt, at man kontakter lægen i god tid inden afrejse, gerne mindst seks uger før, så der er god tid til at give de nødvendige vacciner og eventuelt ordinere medicin.

Lægen kan yde rådgivning ud fra oplysninger om den rejsendes alder og helbredsforhold i øvrigt. For nogle grupper (fx gravide, børn, ældre, kronisk syge og immunsvækkede) kan der være særlige forhold ved rejse, der kræver en lægelig vurdering.

Derudover er der fire forhold, der bør være oplyst, før man kan forvente at få den optimale rådgivning:

  • rejsemål (land/by, hvilken rækkefølge)
  • rejsens længde
  • rejsemåde (fx charter, erhvervsrejse, rygsæksrejse, udstationering)
  • rejseadfærd (fx kontakt til dyr, tæt kontakt til lokalbefolkningen, seksuel kontakt til lokalbefolkningen)

 Der kan også være behov for rådgivning i relation til en lang række andre forhold. Nogle af disse kunne være:

Under transporten til rejsemålet

  • Immobilitet
    Langvarig stillesidden i forbindelse med rejse kan hæmme tilbageløbet af blod fra benene, føre til hævelse af benene, og i værste fald give anledning til dannelse af blodpropper.

    Det tilrådes derfor så vidt muligt at bevæge fødder og ben under transporten. Risikoen for at få blodpropper i benene er højere hos personer over 40 år, hos personer, der indtager hormonpræparater med østrogen (fx p-piller), hos gravide, og hos personer, der for nyligt er blevet opereret i benene.

    Personer med tendens til hævede ben eller som er i risiko for blodpropper tilrådes at anvende støttestrømper under transporten.

 

  • Jetlag
    Ved hurtig rejse gennem flere tidszoner kan der optræde jetlag, dvs. en forstyrrelse i døgn- og søvnrytmen.

    Den bedste måde at håndtere jetlag på er så hurtigt som muligt at forsøge at tilpasse sig rytmen i den nye tidszone ved fx at indpasse måltider og søvn herefter, eventuelt allerede på rejsen.

    Lægemidlet melatonin kan afhjælpe jetlag og kan fås på recept.
     

 

Tilbage til oversigten