BØRN, D-VITAMIN & JERN


Det er normalt kun nødvendigt at supplere spædbørns mad med D-vitamin og jern. Begge dele fås som dråber. Det er en god idé at gøre det til en vane at give dråberne ved et bestemt måltid hver dag.

D-vitamindråber Alle*: fra 2 uger til 1 år 10 mikrogram D-vitamin
Børn med mørk hud: gennem hele barndomme 10 mikrogram D-vitamin
Jerndråber Fra 2 mdr. til 6 mdr ca. 8 mg jern- hvis der gives mere end halvdelen af kosten som modermælkserstatning skal jerntilskudet halveres

* Der gælder andre anbefalinger til for tidligt fødte børn. Spørg din læge eller sundhedsplejerske.

D-vitamin
I det første leveår er der en risiko for, at børn ikke får D-vitamin nok. Derfor anbefales det at give spædbørn et D-vitamintilskud på 10 mikrogram dagligt, fra de er 2 uger til 1 år. Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt så kroppen for det meste er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser, kjoler eller tørklæder) anbefales at få tilskud gennem hele barndommen. Ved at give et dagligt tilskud med 10 mikrogram D-vitamin kan man med sikkerhed forebygge engelsk syge og bløde knogler.

Tilskuddet gives i form af D-vitamindråber på en ske sammen med lidt modermælk eller modermælkserstatning. Skeen føres op og rører ved barnets læber og vippes ind, når barnet åbner munden.

Fra barnet kan tygge tidligst ca. 1½ år kan det få en D-vitamin tablet eller en multi- vitaminpille.


Jern
I overgangsperioden kan det knibe med at få dækket behovet for jern gennem maden. Ved at give et dagligt jerntilskud sikres det, at barnet ikke udvikler blodmangel på grund af mangel på jern.

Det anbefales at give jerntilskud i form af jerndråber ca 8 mg dagligt, fra barnet er 2 måneder til 6 måneder. Hvis barnet med sikkerhed dagligt får halvdelen af sin kost som jernberiget mordermælkserstatning skal der gives halv dosis jerntilskud. Modermælkserstatning er oftest tilsat jern. Det skal stå på pakken, så husk at se efter. Får barnet under 400 ml modermælkserstatning eller tilskudsblanding dagligt, skal det have jerntilskud uanset mængden.

Dråberne bør gives ved et måltid. Giv dem ikke med den første mundfuld, men vent til barnet er godt i gang med at spise. Bland dråberne med lidt mad eller mælk på en ske, og giv det til barnet.


Kilde: "Anbefalinger for spædbarnets ernæring". Vejledning til sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2005.
 

Tilbage til oversigten