GRAVIDITET OG KONTROLLER


Når du er blevet gravid og ønsker at gennemføre din graviditet, skal du kontakte os hurtigst muligt.

 • Vi vil gerne se dig når du er i 6-8 uge, hvor du skal starte med at bestille en tid hos vores sygeplejerske. Vi afsætter ca 45 min til første besøg hvor du vil få stillet en masse spørgsmål vedr. tidl. sygdomme, arvelige sygdomme i familien, allergier, medicin forbrug osv. Du vil få udleveret div. brochurer om graviditet, og vil få taget en blod-og urinprøve.
  Du vil få oplysninger om Doubletest og hvordan du bestiller tid til dette( se under de øvrige felter vedr. graviditet)

   
 • Vi vil derefter gerne se dig igen til en lægeundersøgelse i 8-10 uge. Her vil du få foretaget en underlivsundersøgelse og vi færdiggør din vandrejournal, samt de papirer vi sender videre til Svangreambulatoriet på sygehuset.

   
 • I 11-13 uge skal du have foretaget din doubletest.

   
 • Når du er ca 14-15 uger henne i din graviditet vil du blive indkaldt til første jordemoder undersøgelse. På sygehuset vil de vurdere, hvor tit du skal komme til kontroller hos jordemoderen.

   
 • Vi skal se dig igen i 24 og 32 uge, hvor vi undersøger dit blodtryk,vejer dig, undersøger din urin, samt undersøger din mave og sikrer os at dit barn vokser som det skal. Vi lytter efter hjertelyd.
  Du vil således som minimum blive set af egen læge 3 gange, få tilbudt 2 ultralydscanninger( nakkefoldsscanning i 11-13 uge og misdannelsesscanning i 18 uge), få 4-7 jordemor konsultationer, samt evt et graviditetsbesøg af sundhedsplejersken. Graden af hjælp og antallet af konsultationer afhænger af hvorvidt det er første graviditet og om der er komplicerende faktorer( rygning, overvægt, alder,sociale problemer, misbrug osv)

  Formål med undersøgelserne: at sikre at du får så sundt et barn som muligt og at du selv trives under vejs,såvel fysisk som psykisk. Vi er især opmærksomme på at dit barn vokser som det skal og at du ikke er ved at udvikle tegn på svangerskabsforgiftning.
  Tegnene på svangerskabsforgiftning er svær hovedpine, almen utilpashed, kvalme, synsforstyrrelser, vægtøgning, øget blodtryk og væskeophobning i kroppen. Det er meget sjældent, men hvis du skulle være ved at udvikle det vil du blive indlagt og fulgt nøje.

   
 • Når du har født skal vi se dig igen til en undersøgelse når der er gået 8 uger efter fødslen. Her vil du få foretaget en underlivsundersøgelse mhp at sikre at alt er ok. Vi vil også tale med dig om prævention.

 AN,juni 08

Anbefalinger for svangreomsorgen, udgivet af Sundhedsstyrrelsen 2009

 

Tilbage til oversigten