KOST TILSKUD


Jern:
Sundhedsstyrrelsen anbefaler fra sep.09 at alle gravide tager et dagligt jerntilskud på 40-50 mg fra uge 10. Evt jernindhold i multivitamin piller medregnes ikke da de ikke optages  optimalt i koncurence med de andre stoffer i en vitamin pille

Kun ca 20 % af de gravide kvinder har så store jern depoter at de kan undgå at tage jern. Hvis du er meget generet af forstoppelse pga jerntabletterne, kan vi tage en blodprøve og undersøge dine jern depoter. Hvis de er over 70yg/l kan du undgå at tage jerntilskudet.

D-vitamin
Der indføres pr 1.9.2009 e generel anbefaling af D-vitamin tilskud under graviditeten. Indholdet af D-vitamin er generelt lavt især i vinterhalvåret. Den vigtigste kilde til D-vitamin er solen, mens kosten kun bibringer meget lidt.
Det anbefales derfor til alle gravide: et dagligt tilskud på 10 yg D-vitamin. Hvis du har soleksem, eller ikke opholder dig i solen, går med tildækkende påklædning( langeærmr, bukser, tørklæde osv) er de 10 yg ikke nok.
Du vil så få taget en blodprøve for d-vitamin og skal følge de retningslinier der foreligger for s-vitamin tilskud( se under forebyggelse)

Folsyre/folin 
400yg dagligt fra graviditeten overvejes og i de første 12 uger af graviditeten. Ved indtagelse af folin nedsættes hyppigheden af neurarørsdefekter hos barnet( manglende lukning omkring rygmarven medførende til multihandicappede børn)

Calcium/kalk 
Hvis en gravid ikke drikker mælk eller indtager surmælksprodukter anbefales et tilskud på 500 mg calcium dagligt igennem hele graviditeten og ammeperioden.

Hvis du er i tvivl må du meget gerne kontakte os: det er vigtigt at du indtager de nævnte vitamin og mineral præparater og ikke indtager for meget..

 AN 2009
  

Tilbage til oversigten