ØJENBETÆNDELSE


Betændelse i øjets slimhinde ("det hvide i øjet") skyldes bakterier eller virus.
Den hyppigste form for øjenbetændelse ses som led i en forkølelse, dvs virus udløst. Typisk ses der gule klatter i begge øjne, mens det hvide i øjnene ikke er rødt. En sådan øjenbetændelse skal ikke behandles med øjendråber, og barnet kan uden videre sendes i daginstitution.

En anden slags øjenbetændelse, der skyldes bakterier, viser sig typisk ved at det hvide i det ene øje bliver rødt og der ses klistret og gult, tykt pus i øjenkrogen. En sådan øjenbetændelse skal behandles med øjendråber, og barnet kan først sendes i daginstitution efter, at behandling med øjendråber er startet.

Medicin: Skyldes betændelsen i øjet bakterier skal øjnene dryppes med øjendråber der indeholder antibiotika. De to mest anvendte øjendråber er Fucithalmic og Kloramfenikol. Fucithalmic skal kun bruges 2 gange daglig, medens Kloramfenikol skal bruges 6-8 gange hver dag. Det er derfor lettest at give barnet Fucithalmic. Øjnene dryppes indtil de ser normale ud - det vil sige uden rødme og pus.

Behandling hjemme: Rens øjnene flere gange dagligt med lunken saltvand, endelig ikke kamille thé. Kamille thé er et gammel husråd, men det anbefales ikke. Tårer er salte, det er kamille the ikke, og dermed udtøres og generes øjet unødigt.

Saltvands opskrift: 1 spiseske fuld køkkensalt i 1 liter kogende vand, saltet omrøres og skilles til afkøling.

 

Tilbage til oversigten