HYPERTENTION, HVAD GØR VI HER I KLINIKKEN

Hvis du selv har fået mistanken eller vi mistænker at du har forhøjet blodtryk, starter vi en udredning.

Vi måler dels dit blodtryk her i klinikken, og evt. låner du et af vores hjemmeblodtryks apparater med hjem i 3 dage. Du måler så dit blodtryk 3 dage i træk, 3 gange om morgenen og 3 gange om aftenen.

Ud fra blodtryksmålingerne ved vi om du har et normalt blodtryk, dvs under 140/90 mmHg eller om det er for højt

Du skal på laboratoriet for at få taget dels blodprøver dels hjertekardiogram.Vi måler dit cholesterol niveau, som oftest er for højt, når man også har for højt blodtryk. Vi laver en risikovurdering mhp om du er i risiko for at få blodpropper, eller få hjertekomplikationer.

Du kan selv gøre noget for at få dit blodtryk ned på plads:
motioner, tab dig hvis du er overvægtig. Hvis du er ryger kan det meget kraftigt anbefales, at du stopper øjeblikkeligt. Der er en betydelig overdødelighed ved kombinationen rygning og forhøjet blodtryk. Læs under forebyggelse.

Når dit blodtryk er blevet normalt anbefaler vi at du får kontrolleret dit blodtryk hver 4-6 mdr. Hvis du selv køber et blodtryksapparat, skal det være et apparat af en vis kvalitet,prisklasse ca 5-700,- og det skal være en model med manchet til at sætte rundt om overarmen, endelig ikke en håndledsmodel.

Behandlingsmål:
hjemme måling: max 135/85
måling i klinikken: max 140/90

Har du sukkersyge +/% nyrepåvirkning er grænserne endnu lavere.

Ved alm. hypertention gives som oftest ét til to middler for blodtrykket, ét for det forhøjede cholesterol, og ét for at undgå at du danner blodpropper.

Ca halvdelen af alle patienter med forhøjet blodtryk kan nå behandlingsmål med ét præparat, den anden halvdel skal have 2-4 forskellige blodtryks præparater samtidig for at nå i mål.

AN, maj 2008

 

Tilbage til oversigten