REJSEMEDICIN, HØJDESYGE


Rejsemedicin, Højdesyge
Hvis du skal rejse til højt liggende lande fx. Nepal, Tibet, dele af Kina, Andesbjergene osv. bør du vide noget om højdesyge.
Du kan læse mere om højdesyge her på siden eller bestille en tid hos Anne-Mette som har personlig erfaring fra behandling af højdesyge i Nepal og Ladakh.

Alle kan blive ramt af højdesyge, og det opstår uafhængigt af alder, køn og fysisk form. Så brug en dag extra til at komme dig i, tag det med ro, og lad være med at stige for mange højdemeter pr dag. Hvis du før har haft højdesyge, kan du forebygge det med dels at tage extra tid om at stige, flere dage i sammen højde og/eller tage Diamox fra før den højde du før har udviklet højdesyge ved.
Hold øje med dine rejsefæller og dine hjælpere på turen, hvis de er trætte, ikke spiser kan det være begyndende højdesyge.

 Højdesyge kan vise sig i flere forskellige grader:
• en let grad hvor man er generet af hovedpine, madlede og træthed.

• væske i lungerne( HAPE = High Altitude Pulmonary Eodema) Kan ikke få vejret, sidder op og sover.

• væske i hjernen (HACE= High Altitude cerebral eodema).Fuldemands gang, klumset, taber ting, ændret adfærd.

Behandlingen er i alle former Diamox 250 mg x2-3, samt øjeblikkelig nedstigning til lavere højder.
Ved HAPE og HACE er der tale om alvorlige medicinske tilstande med potentiel dødelig udgang. Her er dere brug for lægehjælp hurtigst muligt. Indtil lægehjælp er muligt, gives Diamox 250 mg x 2-3 samt vanddrivende medicin. Man skal hjælpes ned øjeblikkeligt. Ved HACE skal man i trykkammer.

 

 Anne-Mette Norgreen, Nov.2008

 

Tilbage til oversigten